Zdielaj

V tomto ročnom období je prísun vitamínov a blahodárnych látok pre telo nevyhnutný. Zúri zima, čakárne u lekárov sa plnia chorými ľuďmi a vy len čakáte, ktorý bacil alebo vírus chytí aj vás. Prevencia môže byť rôzna, no kúpou zeleniny a ovocia rozhodne nič nepokazíte. Viete ale vlastne čo to konzumujete?

Z botanického hľadiska je ovocie vlastne plod rastliny, ktorý sám obsahuje semená tejto rastliny. Za zeleninu považujeme iné časti rastliny, čiže napríklad koreň, listy, stonky a pod. Supermarketmi definované rozdelenie zeleniny a ovocia však nie je 100%-tne správne. Tieto zaužívané delenia skôr súvisia s akýmsi historickým vývojom a kuchyňou – to, čo si dáte k zmrzline alebo pridáte do koláča štandardne považujeme za ovocie a naopak, súčasťou hlavného jedla je zelenina (česť výnimkám, napríklad taká brusnicová omáčka!).

Ktore hlavné omyly to teda v tých obchodoch nájdeme?

Cuketa a uhorka

Tieto dve „zeleniny“ sú v skutočnosti ovocím. Používame ich ako prílohu k hlavnému jedlu, prípadne súčasť grilovanej zeleniny (cuketa). Avšak, ide o plod rastliny.

Jahody

Jahody kategorizujeme aj medzi bobuľovité plody, no pravda je taká, že jahody vlastne nie sú bobulovité plody a už vobec nepredstavujú ovocie. Zvláštne? Nuž, rozdiel je v tom, že kým ríbezle, čučoriedky a iné bobuľovité plody majú semená ukryté v sebe, jahody nie. Ide tak skôr o časť rastliny a teda…tadáá! O zeleninu. Viete si ale z kulinárskeho hľadiska predstaviť také jahody, rezeň a zemiakovú kašu? Omyl je aj v známom anglickom „strawberries“. Nie nie, o žiadne „berries“ tu naozaj nejde!

Paradajky

Toto už možno poznáte aj sami. Častý spor o to, čo je vlastne paradajka, je možno najznámejším príkladom „omylov“. Paradajka naozaj nie je zelenina, ale ovocie. Dokonca, skôr bobulovité ovocie. Obsahujú dokonca veľa karoténu a pokiaľ ich uvaríte s trochou oleja, obsah karoténu v paradajke sa ešte zvýši.

Zdielaj