Zdielaj

V dnešnej dobe toto tropické ovocie nájdete v obchodoch pomerne bežne. Jeho cena je vyššia ako ceny nášho „domáceho“ ovocia, ale napriek tomu určite viacero z vás siahne aj po mangu. V čom je špeciálne, čo obsahuje, ako vlastne chutí a ako ho máme konzumovať?

Čo je to mango a odkial pochádza

Mango je plodom mangovníka a jeho pôvod lokalizujeme v juhovýchodnej Ázii. Je známych niekoľko stoviek odrôd a preto je rozdiel, či si mango kúpite u nás (samozrejme dovezené) alebo práve v niektorej krajine juhovýchodnej Ázie. Dokonca sa hovorí, že mango chutí v tejto časti sveta úplne inak a pomerne často ho môžete kúpiť na trhoch naporcované a pripravené ku konzumácii.

Mango by ste mali nechať dozrieť, kým nie je mäkké (no nie príliš). Vnútro by malo mať žltú farbu. Chuťou sa podobá broskyni, možno trošku maslovitejšej a menej sladkej. Často sa používa (okrem priamej konzumácie) ako príloha k hlavným jedlám, napríklad k hydine.

Kedy je mango zrelé?

Za zdravšie sa považuje nezrelé mango (zelené), ktoré obsahuje menej cukru. Kto by ho ale uprednostnil pred tým zrelým?
Mango vo všeobecnosti obsahuje vitamíny A,C,E, vlákninu aj železo. Preto zlepšuje trávenie – napríklad pôsobí ako prevencia proti zápche a naopak, zmierňuje hnačky. Obsahuje aj kyseliny (napríklad jablčnú). Práve vďaka vitamínu E vraj zlepšuje sexuálnu aktivitu.

Čo viac dodať? Už len kúpiť, nechať dozrieť, vybrať veľkú kôstku, ošúpať a dobrú chuť!

Zdielaj